Sobre el bloc

Cada setmana farem una ruta en bicicleta per una carretera secundària... però segur que ens deixarem molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris. O millor, teniu fotografies? Envieu-nos-les al correu del programa carreteressecundaries@xtvl.tv. Esperem que gaudiu de les propostes que us fem!

31/08/2009

Lleida, la ciutat de l'aigua

La trama de camins i sèquies de l'horta lleidatana fa necessari un guia per la seua complexitat, la Teresa ens acompanya a fer una volta per les rodalies de la ciutat. L'horta és un potent motor econòmic i un pulmó ambiental que li dóna personalitat a la ciutat.

Agafem el camí d'horta, un laberint de més de 600 km on et pots perdre fàcilment i que es troba asfaltat a petició dels pagesos. Els fanàtics de la BTT (Bicicleta tot terreny) tenen moltes dificultats per trobar camins sense asfaltar ja que ara els pagesos van en 4x4.

La Teresa ens Presenta al Josep Barberà, pagès de la zona que ens pot ensenyar molt bé com funciona tot l'entramat agrícola lleidatà. Abans els pagesos recorrien l'horta amb bicicletes velles i mules, ara les bicis són modernes i els tractors fan la feina dels animals. Actualment les rodalies de Lleida combinen el conreu modern amb el de tota la vida, trobem temporers contractats a l'origen o una família que recull els seus propis fruits.

Per que hi hagi fruiters cal aigua, molta i ben distribuïda. Els canals donen vida i amb les sèquies l'aigua arriba als conreus. Però, qui regula el pas de l'aigua? doncs en aquest cas el Jaume Tarragó, sequier encarregat i el seu company Guillem, entre els dos obren i tanquen les comportes de l'aigua.

Distribuir l'aigua, mantenir l'ordre i una planificació estricta. Trobem camps que reguen mitjançant la inundació, el reg a manta es diu. Però, aquest és un sistema en desús que està deixant pas al reg per goteig on s'estalvia molta aigua tot i la despesa econòmica que suposa aquesta tecnologia.

Per la llera canalitzada del Segre arribem a la mitjana, la nineta dels ulls de l'Ester, biòloga que es dedica a observar aquest paratge i els éssers que hi viuen.

Les comportes del canal de Serós han permès que s'estabilitzès una illa fluvial colonitzada per un bosc de ribera molt important. Recorrem aquest bosc fresc que no deixa passar la llum, lliure de visitants i reserva de la fauna. Ens parem a escoltar les aus i ens hi quedaríem molta estona.

Igual que el tour de França, acabem la ruta als Camps Elisis, però de Lleida!


Mostra un mapa més gran

Descarrega't l'arxiu PDF amb la ruta i el mapa

Aquesta és la ruta que hem fet avui amb la bicicleta... però segur que ens hem deixat molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris al bloc.
Teniu fotografies? Envieu-nos-les a carreteressecundaries@xtvl.tv.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl