Sobre el bloc

Cada setmana farem una ruta en bicicleta per una carretera secundària... però segur que ens deixarem molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris. O millor, teniu fotografies? Envieu-nos-les al correu del programa carreteressecundaries@xtvl.tv. Esperem que gaudiu de les propostes que us fem!

28/03/2011

Andorra, el país inmens - Part 1

Amb 468 quilòmetres quadrats i 84 mil habitants, el principat d’Andorra és un dels sis micro estats d’Europa. Però la seva llarga història, de la fundació per Carlemany a la constitució com a estat democràtic, els seus 65 cims pirinencs de més de 2.500 metres d’alçada i l’abundant petja del romànic, fan de l’alta conca de la Valira un país ric i divers: immens.

El romànic és un tret fonamental en la història d’Andorra. Però més enllà de l’edat mitjana, com vivia la gent al principat abans de les botigues, el duralex, la casa del formatge i les pistes d’esquí?

Per conèixer l’Andorra ancestral que ha forjat el país modern d’avui anem a Casa Cristo, a Encamp, una de les set parròquies, municipis, en que es divideix el país, i la tercera més poblada, amb 8.800 habitants.

La casa és un edifici de tres plantes entre parets mitjaneres i és plena de petits detalls que ens explicaran la vida quotidiana i sense luxes d’una família pagesa.

Sorprèn l’afecció que hi ha als cotxes en un país tan petit i, per tant, amb pocs quilòmetres de carretera. Però si voleu veure des de la màquina de vapor Pinette, de 1855, fins un Ferrari de finals del segle XX, a més de motos i bicis de tots els temps, heu de venir a Andorra.

Pedalar, a Andorra, vol dir inexorablement pujar o baixar. Ara toca anar avall, per sort.

Andorra és l’únic esta del món on el català és l’idioma oficial, una particularitat que, durant el franquisme, va ser símbol de la resistència cultural.

Però el que realment simbolitza políticament la nació andorrana és la Casa de la Vall, seu, fins fa poc, del poder judicial i legislatiu.

 

El Consell General d’Andorra, el parlament hereu de la tradició i modernitzat per la constitució de 1993, aviat abandonarà l’edifici històric per traslladar-se a un de modern.

 

Però Andorra no s’acaba. Hi seguirem pedalant al pròxim programa.

carreteressecundaries_andorra_mapa


Mostra un mapa més gran

Descarrega't l'arxiu PDF amb la ruta i el mapa

Aquesta és la ruta que hem fet avui amb la bicicleta... però segur que ens hem deixat molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris al bloc.
Teniu fotografies? Envieu-nos-les a carreteressecundaries@xtvl.tv.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl