Sobre el bloc

Cada setmana farem una ruta en bicicleta per una carretera secundària... però segur que ens deixarem molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris. O millor, teniu fotografies? Envieu-nos-les al correu del programa carreteressecundaries@xtvl.tv. Esperem que gaudiu de les propostes que us fem!

08/02/2011

Tots som de ‘Santaco’

De la serralada litoral baixem cap a la plana fèrtil regada pel Besòs. Al segle XIX aquesta terra rica i amb un clima temperat es va posar de moda com a lloc d’estiueig d’una burgesia barcelonina il·lustrada. En Ramon Sagués, director del museu municipal, ens ho explicarà.

Diuen que José Moure és part de la història moderna de Santa Coloma, gairebé un mite local...com el pop a la gallega que serveix. Faré un treball de camp.

Sovint amb la panxa més buida que plena, la història de Santa Coloma s’escriu amb gent vinguda d’arreu del món. La Jessica Bao em farà de guia pel barri de Fondo, el xinatowm colomenc.

A l’altra banda de la ciutat, la Núria Caballero és protagonista d’una altra pàgina d’aquesta història humana tan diversa. Ens ensenyarà Singuerlin, el barri on van anar a viure els seus pares i on ella ha nascut i somia a viure-hi sempre.

Ens ha citat dalt d’un turó on, les magnífiques vistes de la ciutat i el riu, l’ajuden a relaxar-se quan les coses es torcen. I ara, és clar, ve el millor d’anar en bici: la baixada.

El Besòs era un dels rius més curts i més bruts del país. Era.

Rodatge Santa Coloma Visita del Poblat Ibèric Puig i Castellar. Presentació i l’inici del programa. Podem rodar la baixada des de Puig i Castellar al centre de Santa Coloma de Gramenet.

Recorregut per un dels edificis emblemàtics de Santa Coloma, la Torre Balldovina. Restaurant Casa Pepe. Trobada amb José Moure Lopéz. Els primers que van vindré de fora (inmigració gallega).

L’altre emigració Xinesos a Santa Coloma. Trobada a l’estació de metro de Fondo amb Yessica Bao . Recorregut pel carrer Beethoven i pel barri de Fondo/Plaça del rellotge on viuen i treballen la majoria dels prop de 4.000 xinesos de Santa Coloma.

Trobada amb la Nuria Caballero, recorregut per el barri de Singuerlín (vella inmigració), la plaça del rellotge al centre de la Vila de Santa Coloma on podem veure a la tarda on juguen nens i pares de moltes nacionalitats i recorregut final pel carril bici del Besos fins la platja. Veure com la gent fa oci en aquesta zona guanyada al riu.

 

 

carreteressecundaries_santa_coloma_mapa


Mostra un mapa més gran

Descarrega't l'arxiu PDF amb la ruta i el mapa

 

Aquesta és la ruta que hem fet avui amb la bicicleta... però segur que ens hem deixat molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris al bloc.
Teniu fotografies? Envieu-nos-les a carreteressecundaries@xtvl.tv.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl