Sobre el bloc

Cada setmana farem una ruta en bicicleta per una carretera secundària... però segur que ens deixarem molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris. O millor, teniu fotografies? Envieu-nos-les al correu del programa carreteressecundaries@xtvl.tv. Esperem que gaudiu de les propostes que us fem!

08/03/2011

El somni del Poble Nou - Part 1

Va ser la burgesia tèxtil qui va encarregar a Antonio Ginesi que els fes un cementiri com el de Pisa, exuberant i noble, damunt les restes destruïdes per Napoleó, del cementiri del segle XVIII.

El mausoleu central està dedicat a les víctimes de la febre groga, que el 1821 va causar més de 6000 morts.

Quan Dolça de Provença va venir a Catalunya per casar-se amb Ramon Berenguer la van seguir tot un estol de cavallers. Com que eren molts, el comte els concedí uns terrenys humits prop de la capella de Sant Martí. Naixia el Poble Nou.

Els provençals van fer pasturar el bestiar i van conrear l’incipient Poble Nou. Entre pagesos i pescadors, el lloc va viure una època de notable esplendor.

Passejar pel barri és resseguir la pell de la història del moviment obrer: fàbriques, lluites, però també somnis d’una vida millor. L’anhel d’una societat justa simbolitzat en la utopia d’Icària. La Barcelona d’avui comença a finals del segle XIX a la Rambla del Poble Nou.

Fidels als seus orígens humils, la gent del Poble Nou ha estat sempre generosa, solidària. I de fills il·lustres no li’n falten.

El Poble Nou d’avui reclama el passat mirant al futur. La pintora Neus Martín Royo és la narradora plàstica del somni d’Icària. Les seves arqueologies industrials són memòria viva per buscar noves utopies a cada paisatge que desapareix.

Jo vull un país com el Poble Nou. M’hi quedo, ja em vindreu a veure !

carreteressecundaries_collserola_mapa


Mostra un mapa més gran

Descarrega't l'arxiu PDF amb la ruta i el mapa

Aquesta és la ruta que hem fet avui amb la bicicleta... però segur que ens hem deixat molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris al bloc.
Teniu fotografies? Envieu-nos-les a carreteressecundaries@xtvl.tv.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl