Sobre el bloc

Cada setmana farem una ruta en bicicleta per una carretera secundària... però segur que ens deixarem molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris. O millor, teniu fotografies? Envieu-nos-les al correu del programa carreteressecundaries@xtvl.tv. Esperem que gaudiu de les propostes que us fem!

15/03/2011

El somni del Poble Nou - Part 2

Ens hem quedat al Pobleu Nou, el barri de les utopies.

Passejo pel barri amb la Neus Martín Royo que m’ensenya que queda del vell i que hi ha de nou.

La Neus ha pintat el Poble Nou d’ahir i el d’avui amb el seu traç vigorós i somiador, a mig camí entre l’impressionisme de Monet i l’hiperrealisme d’Edwrad Hopper.

Per entendre el Poble Nou cal estar profundament enamorat del passat i creure que el futur sempre serà millor. La gent que va deixar la pell a les fàbriques, els anhels dels utòpics o les lluites sindicalistes van situar les bases del nou 22 arroba, del litoral recuperat o dels lofts de disseny... L’ahir i l’avui són una sola història.

Cap a 1840 Sant Martí va créixer cap al sud, en un sector que es va anomenar Taulat, Poble Nou o Icària. Quan va desaparèixer la fortificació de la Ciutadella i es va urbanitzar el carrer Sant Joan de Mata, el creixement del barri cap a la Plaça Prim, la Plata i la Rambla va ser definitiu.

Xavier Benguerel va situar el Poble Nou al mapa de la literatura. Ja l’any 36 amb ‘Suburbi’, però sobretot l’any 74 amb ‘Icària Icària’. Ara que els pobres tornen a ser tan pobres com els icarians de fa cent cinquanta anys, a Benguerel se l’hauria de llegir amb avidesa. Potser el somni d’una societat justa el trobarem en un llibre...

Per tots els lectors i espectadors que fan dels somnis d’un llibre la raó d’un demà viu i digne. El Poble Nou, al dia d’avui.

 

carreteressecundaries_collserola_mapa


Mostra un mapa més gran

Descarrega't l'arxiu PDF amb la ruta i el mapa

Aquesta és la ruta que hem fet avui amb la bicicleta... però segur que ens hem deixat molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris al bloc.
Teniu fotografies? Envieu-nos-les a carreteressecundaries@xtvl.tv.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl