Sobre el bloc

Cada setmana farem una ruta en bicicleta per una carretera secundària... però segur que ens deixarem molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris. O millor, teniu fotografies? Envieu-nos-les al correu del programa carreteressecundaries@xtvl.tv. Esperem que gaudiu de les propostes que us fem!

21/03/2011

Igualada, la pell de la terra

L’ancestre comú de l’home i els grans micos, l’avi de la humanitat, estava en un abocador d’Hostalets de Pierola fins que el va trobar el paleontòleg Salvador Moyà. Els viatges al passat de vegades donen aquestes sorpreses. Anem a veure el primer català.

Quin significat te l’ús de la pell en la cultura mediterrània? A Igualada hi ha la resposta El Museu de la pell està repartit entre Cal Boyer, una fàbrica cotonera del segle XIX, i l’adoberia de Cal Granotes, del XVIII.

L’adob de la pell és una antiga activitat igualadina. Al segle XVIII va suposar l’obertura de la ciutat fora muralles i, en ser una feina molt artesanal, va crear molts llocs de treball i va fer créixer la ciutat.

L’any 1980 uns amics van construir-se un globus per fer una expedició per Àfrica. En onze mesos van volar des de Zanzibar al Zaire. Així va començar la història. Ja se sap que les noticies volen.

Sort que es dediquen a fer globus, perquè la carretera per arribar-hi és terrorífica.

El nucli de població de l‘any 1003 va donar peu a l’actual ciutat d’Igualada que, amb uns 40 mil habitants, s’estén a l’esquerra del petit riu Anoia. D’Igualada són en Jordi Savall, la Lloll Bertran o la Teresa Gimpera, poca broma.

El rec és l’element més representatiu de l’urbanisme igualadí. És una sèquia que va d’est a oest del nucli i que va vertebrar el barri industrial on es van instal·lar les adoberies. De l’ofici de blanquer ningú en sap tant com en Magí Puig, que hi va dedicar tota la vida laboral, i ara en recull la història.

Del Molí Nou al Molí de l’Abadia, al llarg de tres quilòmetres l’aigua de l’Anoia va forjar la industria local

 

Passeres, llosanes, gelosies, bagants, boixarreres,...l’arqueologia industrial configura un vocabulari que avui també ha desaparegut

 

 

carreteressecundaries_collserola_mapa


Mostra un mapa més gran

Descarrega't l'arxiu PDF amb la ruta i el mapa

Aquesta és la ruta que hem fet avui amb la bicicleta... però segur que ens hem deixat molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris al bloc.
Teniu fotografies? Envieu-nos-les a carreteressecundaries@xtvl.tv.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl