Sobre el bloc

Cada setmana farem una ruta en bicicleta per una carretera secundària... però segur que ens deixarem molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris. O millor, teniu fotografies? Envieu-nos-les al correu del programa carreteressecundaries@xtvl.tv. Esperem que gaudiu de les propostes que us fem!

11/04/2011

Pedalant de dos en dos (Tàndems)

En Carles Soler, un ciclista emprenedor, m’havia convençut per assistir a una trobada de tàndems única a l’estat. I ja em tens un diumenge disposat a fer d’espelma entre tantes parelles ben avingudes.

Un tàndem és una bici en la que pot pedalar més d’una persona generant el doble de potència, però amb més pes i més pèrdua per fricció. En resum, baixant van més de pressa i pujant cal coordinar l’esforç. Un bon galimaties.

El del davant governa la direcció, els frens i el canvi de marxes, mentre que els del darrere pedalen. Per això el tàndem és el ciclisme dels invidents.

Tot i que el record mundial és un tàndem per a 40 ciclistes construït el 1984 a Austràlia, el més habitual és que en siguin dos...fins que arriba el tercer a la família, és clar.

A la trobada del Penedès hi ha vingut gent de tot Catalunya, de la Rioja, les Illes, Euskadi i també d’Aragó.

Les xifres de la trobada no són broma: 108 ciclistes en 54 tàndems, 8 organitzadors, dues motos i una furgoneta d’assistència. Entrepans i beguda a dojo i fins i tot una samarreta de regal.

Com que som en plena verema i ha plogut cal anar molt en compte amb la sorra que hi pugui haver. Si una cosa és difícil en un tàndem és el domini de la màquina, pel pes i l’envergadura.

Tot i que el pintor modernista Ramon Casas no va anar mai a una trobada de tàndems, si que va popularitzar aquestes bicis gràcies al quadre que va fer per decorar els Quatre Gats. Si us hi fixeu, a l’obra s’hi veu ell pedalant com un escarràs i el seu company, en Pere Romeu, amb l’esquena dreta. Això ha donat injustament mala fama al ciclista del darrera.

Al tàndems els entrepans també són per partida doble, o sigui que els de la Societat de Sant Jaume dels Domenys hauran tingut molta feina s sucar pa.

Cornudella, Lletger, Sant Marçal, la Múnia o la Bleda són petits llogarrets que veuen passar la insòlita corrua de bicis per parelles. Tornant cap a Sant Martí Sarroca ens preguntem perquè hi ha gent, com en Xavi i la Bruna, que escullen anar en bici de dos en dos.

Darrera un tàndem s’hi amaguen moltes històries: de solidaritat, d’amistat, de generositat...i també d’amor, com no.

 

carreteressecundaries_collserola_mapa


Mostra un mapa més gran

Descarrega't l'arxiu PDF amb la ruta i el mapa

Aquesta és la ruta que hem fet avui amb la bicicleta... però segur que ens hem deixat molts racons per veure. Els coneixeu? Podeu deixar-nos els vostres comentaris al bloc.
Teniu fotografies? Envieu-nos-les a carreteressecundaries@xtvl.tv.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl